نصب میکروسوئیچ
میکروسوئیچ قطعهای بسیار قدرتمند و با قابلیت بالا است و درعین حال روش نصب میکروسوئیچ بسیار مهم است. این قطعه معمولا در بسیاری از سیستمها مورد استفاده قرار میگیرد و بهترین عملکرد را از آن شاهد خواهیم بود. در واقع میکروسوئیچها همانند مدار فرمان در تابلوهای کنترل بهوفور مورد استفاده قرار میگیرد؛ با استفاده از میکروسوئیچها میتوان روشن و خاموش شدن جریان الکتریکی موجود در مدار را کنترل نمود. اساسا در مدلهای خانگی و صنعتی طراحی و تولید میشوند که اصولا در عملکرد آنها تفاوتی دیده نمیشود اما از نظر طول عمر نمونههای صنعتی ماندگاری بالاتری دارند لذا هنگام ساخت آنها استانداردهای فنی بیشتری استفاده شده است.
اگر در یک سیستم میکروسوئیچ بهدرستی نصب شود قطعا برای خود سیستم و عملکرد آن بسیار کارآمد خواهد بود. در حالت کلی این قطعه کلیدی است که با فشار دادن آن جریان الکتریکی قطع و یا وصل میشود یعنی عملکردی همچون سوئیچ دارند. در حقیقت این قطعه را با نام کلید مینیاتوری یا محدود کننده هم میشناسند که بهصورت لحظهای قطع و وصل را انجام میدهد. در حالت کلی میکروسوئیچها را در صنایع مختلف و صنعت پزشکی و صنعت خودروسازی بهصورت گسترده مورد استفاده قرار میگیرند. قبل از این که یک میکروسوئیچ را نصب کنید لازم است اطلاعات زیادی راجع به ساختار، مزایا، معایب، کاربرد و… بهدست آورید تا بتوانید آن را به بهترین شکل نصب و راه اندازی کنید.
ساختار میکروسوئیچ
در واقع میکروسوئیچها از قسمتهای مختلفی تشکیل شدهاند که هر کدام وظیفه خاصی بر عهده دارند. در ادامه قسمتهای مختلف میکروسوئیچ را معرفی میکنیم:
☑️ اهرم میکروسوئیچ: با برخورد کردن شی به هدف این اهرم کار میکند؛ یعنی زمانی که شی با اهرم برخورد کرد دو کنتاکت NC و NO فعال میشوند و سپس تغییر حالت میدهند.
☑️ عملگر میکروسوئیچ: عملگر باعث میشود که حرکت اهرم کنترل شود البته گفتنی است که عملگر به اهرم متصل است. در نهایت با کنترل اهرم میتوان تغییر وضعیت را در کنتاکتها مشاهده کرد.
☑️ بدنه سوئیچ: روی بدنه سوئیچ کنتاکتهایی نصب شده است که عملکرد این کنتاکتها توسط عملگر خواهد بود.
پایانههای الکتریکی: لازم است بدانید که پایانههای الکتریکی به کنتاکتها متصل هستند که توسط این پایانهها سیم به سوئیچ وصل میشود.
کاربرد میکروسوئیچ چیست؟
قبل از این که به نصب میکروسوئیچ بپردازید لازم است که با کاربرد این قطعه مهم و کاربردی آشنا شوید. در حالت کلی از میکروسوئیچها به عنوان حسگرهایی آنی که سرعت عمل بالایی دارند، استفاده میکنند. از جمله کاربردهایی این قطعه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
➡️ کنترل کردن ایمنی در آسانسورها یعنی برای این که ایمنی آسانسورها کنترل شود از این مدل حسگر حتما استفاده میکنند.
➡️ برای شمارش کردن قطعات عبوری از میکروسوئیچها استفاده میشود. برای مثال زمانی که در اتومبیلها قسمت متحرک با اهرم تماس پیدا میکند، میکروسوئیچ موجود فعال شده و سپس این مدار کنترل کننده شروع به انجام کار میکند.
➡️ از میکروسوئیچها بهعنوان مدار کنترل استارت استفاده میکنند؛ در حالت کلی این قطعه همچون یک پایلوت برای کنترل استارت استفاده شود و حتی به کنترل شتاب موتور هم کمک کند.
➡️ برای دستگاههای مختلفی همچون بالابرها، دستگاههای سکهای، ماشینهای برش و کنترل نقاله در کارخانهها و… مورد استفاده قرار میگیرد.
مزایا و معایب نصب میکروسوئیچ
هر دستگاه و قطعهای که ساخته میشود قطعا مزیتها و معایبی دارد که میکروسوئیچ هم از این امر مستثنی نخواهد بود. در ادامه به بررسی برخی این مزیتها و معایب میپردازیم:
? طراحی این قطعه بسیار ساده است و پیچیدگی زیادی در آن وجود ندارد.
?گفتنی است که در محیطهای خانگی و صنعتی مورد استفاده قرار میگیرند.
? دقت این قطعه بسیار بالا است و در صورت استفاده مکرر از آن کارایی و کیفیتش کم نمیشود.
? توجه کنید که این قطعه برق کمی را مصرف میکنند و در کل مصرف کمی دارند.
? برای محیطهای پر مخاطره گزینههای بسیار خوبی هستند لذا از مقاومت فیزیکی بسیار بالایی برخوردار هستند.
? میتوان از آنها به عنوان سوئیچینگ بارها استفاده کرد و در عین حال خراب یا فرسوده هم نمیشوند.
? نصب میکروسوئیچ بسیار راحت و آسان است.
? کنتاکتهای الکتریکی آن قدرت بالایی دارند و بدون نیاز به رله ثانویه برای تغییر جریان استفاده میشوند.
? برای نصب این قطعه به تغذیه احتیاجی نخواهد بود و در مسیر حرکت تجهیزات آن را نصب میکنند.
از جمله معایب نصب میکروسوئیچ میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
? در تجهیزاتی که سرعت پایینی دارند معمولا قابل ااستفاده خواهد بود چرا که مجهز به عملکردی مکانیکی هستند.
? این حسگرها برای عملکردشان به تماس فیزیکی احتیاج دارند لذا حسگرهایی تماسی هستند.
? به مرور زمان میکروسوئیچها هم فرسوده میشوند که بایستی آنها را تعویض نمود.
انواع میکروسوئیچ
اصولا میکروسوئیچها انواع مختلفی دارند که بر اساس پارامترهای مختلفی همچون شرایط و موقعیت نصب، نوع عملگر، تعداد پلاتینها و… به دستهبندیهای مختلفی تقسیم میشوند. اما در حالت کلی به دو صورت پیستونی و اهرمی تولید میشوند که هر کدام مشخصات فنی و کاربرد مخصوص به خود را دارند. مدل میکروسوئیچ اهرمی به نوبه خود انواع مختلفی دارد که هر کدام اندازههای مختلفی دارند. انواع میکروسوئیچ اهرمی عبارتاند از:
⏹ اهرمی ساده
⏹ اهرمی فنری
⏹ اهرمی چرخدار و یا غلطکدار و…
روش نصب میکروسوئیچ
پس از این که اطلاعات کافی راجع به میکروسوئیچها را بهدست آوردید لازم است که طریقه نصب میکروسوئیچ را هم بدانید. دو مدل میکروسوئیچ صنعتی و خانگی وجود دارد که که نصب هر دو بسیار راحت است یعنی با اجرای نقشه نصب میتوانید آنها را بهراحتی نصب کنید و سپس راه اندازی کنید. توجه کنید که میکروسوئیچهای صنعتی به نسبت مدلهای خانگی از کاربردهای وسیع و گستردهتری در صنعت برخوردار هستند. در حالت کلی این قطعه برای محدود کردن حرکتهای موجود و موقعیت تجهیزات الکتریکی همچون ماشین لباسشویی، آسانسورها، درب خودروها و… مورد استفاده قرار میگیرند.
روش نصب میکروسوئیچ روی ماشین لباسشویی
یکی از رایجترین مشکلاتی که برای لباسشویی وجود دارد، خراب شدن قفل درب آن خواهد بود. یک بخش مهم در درب ماشین لباسشویی همین میکروسوئیچ است که قبل از روشن شدن ماشین لازم است درب آن کاملا بسته شود. زمانی که بهدرستی قفل آن بسته نشود و در ساختار میکروسوئیچ مشکلی وجود داشته باشد یا حتی قفل هم درست باشد در نهایت ماشین روشن نمیشود. برای این که میکروسوئیچ نصب شود و یا آن را تعویض کنید لازم است درب ماشین را باز کرده و در کنار آن حتما یک قطعه پلاستیکی یا فلزی مشاهده میشود که به آن اعتصاب میگویند. زمان بسته شدن درب ماشین این قطعه وارد جایگاه خود میشود که در بالای پنل ماشین است. هنگامی که میکروسوئیچ درب ماشین لباسشویی تحریک یا فشار داده شود، به سیگنال ماشین دستورالعمل کنترل را ارسال میکند. زمانی که میکروسوئیچ ایراد داشته باشد این درب بهدرستی قفل نمیشود که این امر با علامت اخطار در صفحه نمایش اعلام میشود.
روش نصب میکروسوئیچ در آسانسور
دو نوع میکروسوئیچ در آسانسورها وجود دارد که یکی عقربهای است و دیگری غلطکی است. طریقه نصب میکروسوئیچ عقربهای راحتتر است اما کیفیت بالایی در آنها مشاهده نمیشود؛ در واقع در کابین آسانسور توسط میلهای فلزی ثابت فعال میشود؛ این قطعه معمولا روی ریل آسانسور روی گیرهها نصب میشود.
و اما میکروسوئیچ غلطکی را روی کابین بر روی تغیهای تعبیه شده نصب میکنند. این میله نبشی طول متفاوتی دارد یعنی از 120 تا 200 متر متغیر خواهند بود و اصولا تا هنگامی که فنر آن تحت فشار باشد مدار فرمان آن غیر فعال میماند. زمان برگشت تیغه کابین فنر به وضعیت اولیه خود بر میگردد و مجددا مدار فرمان فعال میشود.
میکروسوئیچ درب خودرو چیست؟
اکثر میکروسوئیچهایی که در لای درب خودرو استفاده میش.ند از ولتاژی منفی برخوردار هستند که معمولا با لامپهای موجود در سقف خودرو ارتباط دارند. زمانی که درب خودرو بهخوبی بسته نمیشود میکروسوئیچ به لامپ خودرو فرمان روشن شدن میدهد و لامپ روشن میشود، البته که باز بودن درب خودرو روی صفحه نمایشگر خودرو با زنگ هشدار هم اطلاع داده میشود. برای مثال میتوان به درب خودروی سمند اشاره کرد که سیگنال میکروسوئیچ با واحد سخنگو ارتباط دارد و زمانی که درب باز باشد، هشدار را بهصورت صوتی بیان میکند.
تعویض میکروسوئیچ
عیبیابی و تعمیر این قطعه امری بسیار مهم و حیاتی است بنابراین بایستی توسط یک فرد متخصص و حرفهای انجام شود. زمانی که میخواهید این کار را انجام دهید لازم است که وسایل و تجهیزاتی همچون انواع پیچ گوشتی، کاردک، آچار 5/16 اینچی، انبر، حوله، میکروسوئیچ سالم و جدید را در کنار خود برای انجام کار داشته باشید. جتما ماشین لباسشویی را از برق بکشید و در عین حال دستکش مخصوص را بپوشید. توجه کنید که نباید به میکروسوئیچ هیچ سیمی به اشتباه وصل شود لذا علاوه بر این که میکروسوئیچ میسوزد قطعا برد و صفحه نمایش هم خواهند سوخت.
سخن پایانی
در این مقاله سعی کردیم راجع به نحوه نصب میکروسوئیچ حرف بزنیم و شما را با انواع آن، کاربرد آن، ساختار آن، نصب آن روی خورو و ماشین لباسشویی و… بیان کنیم. امیدوارم که از خواندن این مقاله به اطلاعات کافی رسیده باشد چرا که سعی کردیم تمام مباحث را بهخوبی پوشش دهیم. میتوانید انواع میکروسوئیچها را از فروشگاه اینترنتی شیوا امواج با قیمتی مناسب و کیفیتی بالا تهیه کنید؛ با خرید از این فروشگاه معتبر در زمان خود صرفهجویی کنید. در صورت داشتن هر گونه نظر و دیدگاهی میتوانید آن را برای شیوا امواج کامنت کنید.